Åbenrumskontor – go eller no go?

I mange virksomheder vælger man i dag at sidde i ét stort kontorlokale. Det kan have sine fordele, men det kan naturligvis ligeledes have sine ulemper. Her kigger vi nærmere på åbenrumskontoret, og om det er et go eller et no go.

Et åbent kontor bidrager til den flade struktur

Har I en flad struktur i virksomheden, kan det give rigtig god mening, at alle sidder i ét stort lokale. På den måde sidder chefer, mellemledere og alle andre samlet, og det bidrager til, at man mærker den flade struktur.

Frem for at chefen sidder for sig, og alle andre er inddelt i mindre grupper, bliver det på denne måde tydeligt, at I alle sammen er en del af det samme. I har nogle fælles mål, I alle sammen skal nå, og som I arbejder jer hen imod i flok. Dét bliver tydeligt, når I sidder sammen alle sammen, og det er en klar fordel.

I et åbent kontor er der mulighed for sparring på tværs

Med et åbent kontormiljø bliver det nemmere at sparre på tværs. På en arbejdsplads er man typisk inddelt i forskellige mindre ”grupper”, som hver især beskæftiger sig med deres særlige fokusområde. Når I alle sammen sidder sammen, kan I ikke blot sparre med jeres egen ”gruppe”, men også med alle andre.

Det åbne kontor bidrager ligeledes til, at også chefer og mellemledere kan inddrages i dilemmaer og problematikker i løbet af dagen. Hvor man måske ikke banker på chefens kontordør for at diskutere en mindre udfordring, kan man godt lige gå forbi, når man alligevel er ude at hente kaffe.

Med et åbenrumskontor skal I være opmærksomme på støjniveauet

Der er mange fordele ved et åbent kontormiljø. Den helt store udfordring er naturligvis, at det kan være svært at kontrollere støjniveauet i et sådant kontor. Når I sidder mange sammen, kommer der automatisk til at være mere støj, og det kan gå ud over produktiviteten.

Skal det fungere med et åbenrumskontor, er det således vigtigt, at I er meget opmærksomme på at holde lydniveauet nede. I kan igangsætte diverse forskellige initiativer for at sikre, at støjniveauet ikke bliver for intenst. Der skal naturligvis være plads til sparring, men samtidig skal der også være plads til fordybelse.