Ny beregningmodel angiver kontorlokalets klimaafkast

Det er ikke kun varm luft, når eksperterne råder med anbefalinger til kontorlokalets arbejdsmiljø. Ifølge en ny beregningsmodel udviklet af Civilingeniør Kasper Lynge Jensen, er det nu muligt at sætte kontorets klima ind i en formel og påvise et helt konkret afkast af kontorlokalets varmegrader. Med andre ord pengene hænger i luften, værsgo’ at plukke dem.

Et behageligt indeklima i kontorlokalet løfter produktiviteten, fordi temperatur og luftkvalitet påvirker den mentale præstationsevne. Og det er derfor, der er økonomiske gevinster at hente ved et forbedret indeklima.

Indtil nu har den måde, man har anskuet klima og miljø på dog været ved at spare, og derfor er det ifølge Kasper Lynge Jensen en ny bevidsthed, der skal ud til virksomhederne, at man nu kan øge afkastet ved netop at investere i klima og miljø.

Høj produktivitet og lav tilbagebetalingstid

– En lidt dyrere investering som et ventilationssystem, hvor man kan styre temperatur og luftkvalitet kan samlet set have en meget stor effekt. Mine undersøgelser viser, at det kan give produktivitetsstigninger på flere procenter om året, og at tilbagebetalingstiden kan være ned til mellem et til to år, fortæller Kasper Lynge Jensen, der har lavet en erhvervs-ph.d. om sammenhængen mellem indeklimaforbedringer og produktivitet.

Ifølge rapporten ”Arbejdsmiljø set med virksomhedsøkonomiske briller” udarbejdet af Landsorganisationen i Danmark, er den optimale temperatur på kontoret 21,75 grader celsius. Ændrer denne temperatur sig blot 5-7 grader enten ved at sige eller falde, daler produktiviteten i gennemsnit med 12 % for hver enkelt medarbejder.

Mere end blot en økonomisk gevinst

Det er dog ikke kun virksomhedens økonomi, der får gavn af investeringen. Undersøgelser påviser også, at følgende punkter påvirkes.– Færre klager fra medarbejderne– Mindre sygefravær– Bedre fastholdelse– Generelt bedre arbejdsmiljø