Tips til valg af den ergonomiske kontorstol

Kontorstolen er en væsentlig del af inventaret på kontoret. Faktisk er det et af de møbler, som virksomhedens ansatte befinder sig på i allerlængst tid. Derfor er det selvfølgelig væsentligt, at kontorstolen er komfortabel at sidde på. Den ansatte skal have den ultimative støtte i kroppen for at undgå smerter, ubehag og belastningsskader. Dette er med til at skabe et bedre arbejdsmiljø for den enkelte, hvilket har en enorm betydning for medarbejderens produktivitet, velvære og psyke. Især rygsmerter er blandt de hyppigste grunde til, at danskere oplever kropssmerter. Minimer risikoen for dette i netop din virksomhed ved at udstyre kontoret med en masse ergonomiske kontorstole.

Undgå uhensigtsmæssige arbejdsstillinger

En af kontorstolens hovedopgaver er at sikre, at de ansatte ikke befinder sig i uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Sidder den enkelte i en uhensigtsmæssig arbejdsstilling over længere tid, opstår netop smerter og ubehag i kroppen. En ergonomisk kontorstol vil mindske sandsynligheden for dette, da stolen hjælper imod uhensigtsmæssige muskelspændinger.

For at få en ergonomisk kontorstol skal stolen bl.a. kunne tilpasses til den enkelte medarbejder. Derfor er det vigtigt, at stolen har mange indstillingsmuligheder. Dette gælder både indstilling af højde, rygstøtte og hældning af stolen.

Kontorstol med eller uden armlæn?

Til spørgsmålet om, hvorvidt kontorstolen bør have armlæn eller ej, er der faktisk tale om en smagssag. Dog er det virkelig vigtigt, at den ansatte har mulighed for at hvile sin underarm på en flade. Dette kan både være på et armlæn eller en bordkant. Her kan armlænet både være en fordel eller være i vejen.

Foretrækker medarbejderen at læne underarmen på skrivebordet, skal armlænet være så lavt, at det kan gå under skrivebordskanten – eller stolen skal være helt uden. Foretrækker medarbejderen derimod at hvile underarmene på armlæn, bør stolen selvfølgelig have et.

Komplimenter med en balanceplade og hæve-/sænkebord

Et andet vigtigt aspekt i ergonomi på kontoret er at give den enkelte medarbejder mulighed for at variere vedkommendes arbejdsstillinger. Dette kan bl.a. gøres ved at komplimentere kontorstolen med en balanceplade og et hæve-/sænkebord.

Med balancepladen kan medarbejderen i løbet af arbejdsdagen stille sig op på pladen. Dette giver aktivering, træner ryggen stærkere, fremmer blodomløbet, giver mere energi og forbrænder flere kalorier – alt sammen særdeles fordelagtigt ved meget stillesiddende arbejde. Et hæve-/sænkebord har nogenlunde samme fordele, bl.a. øget energi, forbedret velvære, øget fedtforbrænding og giver en forhøjet muskelaktivitet.